Для чого потрібне біржове котирування

Що таке біржове котирування.

Біржове котирування – це процес фіксації середньої ціни за одиницю товару на основі укладених на біржі договорів за певний період часу. Коливання ринку впливають на біржове котирування і біржове котирування в свою чергу на весь ринок в цілому. Ціни, що встановлені біржовим котируванням не постійні і часто змінюються, і зміни проводяться та фіксуються протягом кожного дня.

Для чого потрібне біржове котирування

Мета біржового котирування закладається у тому, що воно використовується як основний орієнтир для учасників торгів, під час встановлення ціни та укладення договорів і надає усю необхідну інформацію щодо змін на ринку для підприємців. 

Існує дві форми котирування: Офіційне та Неофіційне.

Офіційне котирування є об’єктивною оцінкою коливань вартості одиниці ресурсу протягом біржового дня. Крім того враховуються види котирувальних цін, до яких відносять:

  • Мінімальна та максимальна ціна за певний біржовий період, що відображає коливання цін в угодах на певний тип ресурсу.
  • Ціна першої та останньої угоди, що характеризують першу та найпізнішу ціну за вказаний біржовий період.
  • Середній рівень цінових угод, які вказують на напрям змін у вартості.
  • Комбінована котирувальна ціна.
  • Типова або довідкова ціна, що розраховується через порівняння максимальної і мінімальної цін.

Неофіційне котирування, або довідкове, проводиться через аналіз цін, попиту та пропозиції, та укладений угод, де враховується оцінка котирувальної комісії щодо попиту та пропозиції , на основі трьох факторів: 

  • Ціни продавців, або котирувальна пропозиція.
  • Ціни покупців, або котирувальна ціни попиту.
  • Типова ціна у конкретний період часу на конкретний тип ресурсу, або котирувальна ціна біржі на групу товарів.

Після врахування усіх факторів та розрахунку усіх показників, результати котирування публікуються у бюлетені, який представляється як таблиці та графікі, найменування і вартість одиниць товару, обсяги товарів, максимальними та мінімальними рівнями цін, які дають покупці, продавці та довідкові ціни.  

Як слідкувати за змінами у біржовому котирувані

Інформацію щодо біржового котирування зазвичай можна знайти на біржі, де проводяться торги ресурсами. Однією з таких бірж є Українська енергетична біржа (ueex.com.ua). Це лідируюча товарно-сировина біржа, що надає своїм учасникам доступ до енергетичного ринку, де проходить реалізація таких ресурсів, як нафта, газ, нафтопродукти, вугілля, газовий конденсат та скраплений газ. Участь у торгах вже приймають 900 компаній, серед яких є такі відомі державні організації як Укртранснафта, Укренегро, Ценртенерго, Нафтогаз Трейдинг, Укргідроенерго, Енергоатом, Укргазовидобування та інші компанії.

Цілями біржі є створення автоматизованої платформи для проведення торгів енергетичними ресурсами, забезпечення надійного і прозорого механізму для формування справедливої ціни, встановлення індикатору щодо вартості на природний газ для інвесторів та компаній. 

Як наслідок того що біржа має широкий доступ до значної кількості договорів, УЕБ надає найбільш точну інформацію про біржові котирування. Для того щоб мати змогу перевірити зміни у вартості на природний газ, можна скористатися наступним посиланням: www.ueex.com.ua/rus/exchange-quotations/natural-gas/.

На сторінці можна знайти інформацію про середньозважені ціни на природний газ, таблиці та графіки про обсяги та ціни реалізованих товарів, середні ціни за кожний з місяців та середні ціни відносно кожного з енергоресурсів, які є на біржі.